Assalamualaikum.....
Coklat Hati Rindu.... Rindu ke??
Perkara asas bagi nak buat coklat ni mestilah acuannya... ini acuan coklat hati rinduuuu...
Bahan-Bahannya..
300 gm coklat putih kompaun
200 gm coklat gelap kompaun dicairkan berasingan
50 gm coklat strawberi kompaun
100 gm badam cincang (dibakar dahulu)
20 gm pes kacang hazel
Cara membuat :
1. Bagi membuat lapisan pertama, titikkan coklat strawberi ke dalam acuan yang berbentuk hati. Bekukan seketika di dalam peti sejuk.
2. Untuk lapisan kedua, masukkan 50 gm badam ke dalam coklat putih dan kacau sebati, tuangkan coklat ke atas lapisan pertama dan bekukan di dalam peti sejuk selama 10 minit.(tuangkan sehingga 1/2 acuan pun cantik)
3. Bagi menghasilkan lapisan ketiga, masukkan 50 gm badam dan 20 gm pes kacang hazel ke dalam coklat gelap. Kacau sebati dan tuangkan coklat ke atas lapisan kedua.
4. Bekukan coklat di dalam peti sejuk selama 20 minit, keluarkan dari acuan dan hidangkan.

0 comments:
Post a Comment