Assalamualaikum...
Coklat Cute??? xtahu nak letak nama apa....

Perkara asas lau nak buat sebarang coklat adalah acuannya, acuann yg ni xsampai rm10 pun. Boleh dapatkan di kedai2 kek berhampiran pasaraya atau secara online. Fara pernah buat order di Pandan Bakeri n harganya amat berpatutan. Disini fara kongsikan satu resepi menggunakan acuan yang pelbentuk .
Cara buatnya pun senang je double boiling kan coklat putih + pewarna dan tuang kedalam acuan secara berperingkat.
Bahan-Bahannya..
1 Acuan Bunga
300 gm coklat putih kompaun ( dicairkan)
50 gm coklat strawberi kompaun (untuk kelopak bunga)
pewarna hijau dan kuning.
Cara membuat :
1. Double boilingkan coklat putih + pewarna kuning.
Anaksaudaraku AKA testimoni
|
resepi bagi Coklat bunga
1 Acuan Bunga
300 gm coklat putih kompaun ( dicairkan)
50 gm coklat strawberi kompaun (untuk kelopak bunga)
pewarna hijau dan kuning.
Cara membuat :
1. Double boilingkan coklat putih + pewarna kuning.
2. Masukkan acuan coklat itu pada ruang bulatan (tengah bungan) yang disediakan. Bekukan 3minit di dalam peti sejuk.
3. Masukkan pula coklat strawberi yang telah dicairkan pada kawasan kelopak bunga yang disediakan. pastikan tidak melimpah ke kawasan lain. Bekukan 5minit .
3. Masukkan pula coklat strawberi yang telah dicairkan pada kawasan kelopak bunga yang disediakan. pastikan tidak melimpah ke kawasan lain. Bekukan 5minit .
4. Letak batang lolipop di tengah2 acuan coklat.
5. Akhir sekali coklat putih + pewarna hijau ( dicairkan ) dituang ke kawasan daun.
6. Bekukan coklat di dalam peti sejuk selama 15 minit, keluarkan dari acuan dan hidangkan.
5. Akhir sekali coklat putih + pewarna hijau ( dicairkan ) dituang ke kawasan daun.
6. Bekukan coklat di dalam peti sejuk selama 15 minit, keluarkan dari acuan dan hidangkan.

0 comments:
Post a Comment