*** Masak Dari Hati..Masak With Iman ***!

Saturday, April 26, 2014

Nasi Minyak Ganu

Tweet tweet...

Assalamualaikum ....

Hari ini fara nak kongsikan satu resepi istimewa Nasi Minyak yang biasa fara sediakan bila kami satu family berkumpul reramai .. Memang best sesangat makan ramai-ramai ni, lebih berkat tau :)  ... Resepi ni diajar oleh bonda tercinta, bonda pula belajar dari kawannya yang ada catering di kampung kami .... Resepi ini agak cerewet tetapi memang kowww 

nasi minyak ni memang popular sebagai breakfast di terengganu, gerai mana2 pun mesti ada jual nasi minyak punya.... tak kira la siang atau malam kira favorite orang terengganu la... lau buat nasi minyak memang wajib ada acar timur n gulai ayam... 


Bahan-Bahan Nasi

1.  1 kg beras = 1liter air (Biasanya guna beras siam / bathmati sbb nasi            xmudah lembik kalau terlebih air)
2.  3 jenis minyak .. 3 sudu besar besar butter cup , 3 sudu besar besar              minyak sapi , minyak masak.
3.  3 helai daun pandan dicarik2 dan disimpul.
4.  3 sudu besar oren sunquick
5.  Rempah 4 serangkai.. kulit kayu manis, bunga cengkih ,bunga lawang dan        buah pelaga.
6.  3 Biji bawang merah dan bawang putih (di mayang) 
7.  1 kiub pati ayam
8.  1 sudu kunyit debu. 
9.  1/2 susu cair
10.  kismis 

Cara-Caranya 

1.  Panaskan ketiga-tiga jenis minyak tersebut. 
2.  Masukkan daun pandan + sunquick + rempah ratus + Bawang, tumis              sehingga naik bau.
3.  Masukkan susu cair 
4.  Masukkan air , kiub pati ayam dan kunyit, garam gula sedikit... kacau              seketika..
5.  Masukkan beras yang telah siap dibasuh.
6.  Bila air sudah kering masukkan pula kismis. kaub balikkan.
7.  Untuk dapatkan warna yang menarik. Apabila nasi sudah masak, padamkan      api.  Tuangkan satu sudu sirap atau lebih secara selang seli kaub balikkan      nasi sehingga rata. 

SIAPPPP......

Acar timun dan Gulai ayam buat macam biasa...jika ada kesempatan inshaAllah akan diupdate dalam post akan datang...








0 comments:

Post a Comment