Assalamualaikum......
Sebagai novice chef sudah pasti resepi-resepi yang fara kongsi pun simple2 je...... fara buat bihun ni masa cuti mid term hari tuu..... biasa la duk kolej ni payah sikit nak masak....
Bihun goreng singapore ni memang simple dan mudah sangat nak buat..tapi rasanya fara suka...
BAHAN-BAHAN
1. 1 pek bihun (rendam air 30minit sebelum masak)
2. 1 1/2 labu bawang putih (kisar)
3. 2 biji Telur yang goreng hancur
4.. 2 sudu Besar sos tiram
5. Udang kering ( tumbuk pecah2 )
6. 2 sudu besar Lada hitam (Jika suka pedas boleh tambah lagi).
7. 1 gelas air panas
7. Lobak @ sebarang sayur-sayuran.
8. Lada besar di mayang halus.(hiasan)
CARA-CARA
1. Panaskan kuali masukkan minyak.
2. Masukkan bawang putih yang di kisar tumis seketika.
3. Masukkan kesemua udang kering dan separuh lada hitam. Tumis lagi hingga naik bau.
4. Masukkan 1 gelas air , masukkan sos tiram, garam secukup rasa. masukkan 1 sudu kecil gula (bagi orang kelantan mmg ada gula walau sedikit dlm masakkan mereka ) . bagi penggemar ajinamoto @ secukup rasa boleh la masukkan pada waktu ni...
5. Masukkan Bihun dan kacau hingga sebati dengan tumis.
6. Masukkan telur yang digoreng hancur bersama separuh lagi lada hitam dan hirisan lada...
Tadaaaaaaa.................
Ini lah rupa Bihun Goreng Singapore fara.....agak-agak lulus tak nak jadi menantu makcik2 ?? hehe


0 comments:
Post a Comment